Derfor er jern vigtigt

grøntsager med jern

Jern er et rigtig vigtigt stof for kroppen. Vi har brug for jern for at fungere optimalt, som sunde mennesker. Chiafrø indeholder en masse jern, faktisk 200% mere end spinat – som ellers indeholder meget jern. I denne artikel vil vi derfor informere om jern. En “normal” person har et sted mellem 3 gram og 4 gram jern i sin krop – ca. 35 mg per kg man vejer.

Jern og de røde blodceller

Omkring 30 % af det jern vi har i kroppen, befinder sig i vores knoglemarv, lever og milt, som faktisk er kroppens jerndepoter. Resten af det jern man har i kroppen (altså omkring 60-70%) bruges aktivt, det vil sige at det bruges i kroppens røde blodceller, samt i muskelvævet.

Jern og vitaminer

Jern hører, sammen med vitaminerne, til “gruppen”, som vi til dagligt kalder mikronæringsstoffer. Jern skiller sig ud fra vitaminer, ved at være et grundstof og dermed ét enkelt atom, hvorimod vitaminer er sammensat af flere atomer, da disse er molekyler.

Fødevarer der indeholder en god mængde jern

KornprodukterKødGrønt
RugbrødLeverSpinat
HavregrynOksekødBønner
SolsikkefrøFiskLinser
GrovbollerKyllingBroccoli

Jern i kosten

Måden hvorpå vi får jern tilført kroppen er når vi spiser. Men der er stor forskel på hvilke fødevarer der indeholder jern, samt mængden af jern de forskellige fødevarer indeholder – stor forskel! Den “bedste” kilde til jern er uden tvivl korn-madvarer, så som rugbrød (med masser af kerner), fuldkornsknækbrød, fuldkornsboller mm.

Korn, kød & Grønt

Udover kornprodukter er kød og og grøntsager også rigtige fine kilder til at få jern i kroppen. Her er lever (især svine), muslinger og oksekød nogle af de bedste kilder, når det kommer til kød-delen. Af grøntsager er især broccoli og bælgfrugter rigtige gode kilder til jern.

jern

Hvis du får din jern fra grøtsager

En vigtigt detalje/pointe er dog at jern fra kød og kødprodukter optages langt nemmere af kroppen, end jern fra f.x. grøntsager, så er målet at få en masse jern, anbefales det klart at spise kød. Er man alligevel mere til grøntsager hjælper det på optagelsen af jern at supplere sit måltid med c-vitamin, da dette gør det nemmere for kroppen at optage jern.

Omvendt kan calcium gøre det sværere for kroppen at optage jern, hvilket vil sige at det er en meget god idé at holde lidt igen med mælkeprodukterne, hvis ens mål er at kroppen skal optage en masse.

jern atom


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/chiafroe.dk/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326