Lider du af proteinmangel? Så kan chiafrø være vejen til et sundere liv

Det er ikke mange år siden, at det ikke var til at opdrive chiafrø nogle steder i Danmark, men siden 2014 er salget af chiafrø er eksploderet. I dette år blev frøene for alvor noget, som danskerne efterspurgte. De små, mørke frø vokser typisk i Mexico og Guatemala – men hvad er det helt præcist, der gør de sydamerikanske frø så gode for helbredet?

Det er især chiafrøenes høje niveau af omega-3-fedtsyrer, som sundhedsforskere fremhæver som værende særligt positivt. Kroppen har brug for disse vigtige fedtsyrer, da den ikke selv danner dem, og chiafrøene er altså en god kilde til at få den nødvendige mængde af omega-3-fedtsyrer. Ligesom i hørfrø, valnødder og grønkål ser man en høj koncentration af de livsvigtige fedtsyrer i chiafrø.

For at dække dit behov, anbefales det, at du sørger for at få, hvad der svarer til 15 gram chiafrø om dagen. Hvis du holder dig til de 15 gram, så vil du optage omkring 0,3 gram af de livsvigtige omega-3-fedtsyrer.

Men ikke nok med at chiafrø indeholder vigtige fedtsyrer, så er chiafrøene faktisk også ekstrem rige på protein. I Danmark indtager vi generelt set tilstrækkelige mængder af protein, men hvis du tilhører den lille gruppe af danskere, der simpelthen ikke får protein nok, kan det være det værd at spise de lækre frø.

Hvis du ofte føler dig træt, svimmel eller bare er utilpas igennem en længere periode, kan det være et tegn på, at du er i proteinmangel – men disse symptomerne er naturligvis ikke en garanti for, at din krop er i underskud af protein. Hvis du oplever dette, eller noget tilsvarende, kan det være en god idé at besøge din læge. Her kan du få målt, om du rent faktisk er i proteinmangel – eller om du måske bare trænger til at slappe lidt mere af i hverdagen.

Det er primært ældre, eller folk der spiser meget ensidigt, som ender med at lide af proteinmangel. Udover dette kan en spiseforstyrrelse også forårsage mangel på protein. Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger er dit proteinbehov dækket ind, hvis du sørger for at få 100 gram fisk eller kød om dagen, en 1/2 liter mælk, en skive ost og for eksempel 250 gram gryn eller brød. Men hvis du for eksempel ikke fan af mælk, kan proteinrige nødder, hørfrø eller chiafrø udgøre gode, plantebaserede erstatningskilder.

Proteiner findes i mange forskellige typer af fødevarer. Hvis du vil sikre dig at få protein nok, kan det være en god idé at kigge nærmere på dine måltider. Hvis du for eksempel spiser yoghurt eller A38 om morgenen, så kan du øge dit proteinindtage ved at drysse chiafrø, nødder eller andre kerner på din morgenmad. Til frokost kan du for eksempel spise en kernerig grovbolle med enten æg eller ost. Til aftensmad kan du spise kød eller fisk, måske lidt brune ris og nogle ærter. Mere end dette skal der faktisk ikke til for at få dækket dit daglige proteinbehov.

Hvis man ikke er sportsudøver, kan det kan være svært at holde motivationen til at spise sundt. Tidligere topatleter, som for eksempel Fatima Moreira de Melo, gør det til en vane spise sundt og varieret, da det er en del af deres hverdag at holde sig stærke og sunde for at kunne yde deres ypperste inden for deres sportsgren. Selvom man ikke lever af at præstere indenfor sportsverdenen, kan det dog være en god idé at planlægge ens måltider på en ugentlig basis. På den måde kan man lettere inkorporere sunde fødevarer, såsom chiafrø. Men husk alligevel at give plads til lidt sødt ind i mellem – ellers kører man nemt sur i den næringsrige kost.

LEAVE A REPLY