Bliv en kaffeguru med disse enkle trin til den bedste kop hjemmelavet kaffe. En god kop kaffe om morgenen kan sætte stemningen for hele din dag.
Måske plejer du at stole på at din lokale barista, når det drejer sig om at få den bedste daglige kop, men det kan hurtigt blive dyrt. Med disse enkle råd an du lave din egen perfekte kop kaffe hver morgen, i dit eget hjem. Det er lettere end du tror – enkle ting som at opbevarer dine bønner korrekt, og at bruge de bedste filtre forhindrer uønsket bitterhed eller smagsoplevelser i din kaffe.
Kaffebønnerne
Som regel anbefaler vi ca. 15 gram malet kaffe pr. 8 ounce kop kaffe. Til fire kopper kaffe, er det omkring 60 gram malet kaffe. Kaffe er uden tvivl bedst, når den bruges inden for få dage efter der er blevet malet. Hvis du køber din egene kaffekværn, sikre du dig at den er friskmalet hver gang. Hvis du bruger hele bønner, skal du kværne bønnerne til en ensartet konsistens svarende til fint bordsalt. Du kan finde en god kværn her. Den bedste metode er stadigt den ’gammeldags’, hvor du selv hælder kogende vand ned i et filter og videre ned i en termokande. Filteres komme i holderen og skylles med varmt vand. Dette fjerner den papirrester på filteret og opvarmer termokanden og holder kaffen varmere i længere tid. Kassér vandet efter skylning.
Billige kaffefiltre giver ringere kaffe især hvis det er klorblegede. Kig efter “oxygenblegede” eller “dioxinfrie” papirfiltre.
Vand til kaffen
Vandet koger du i en ren elkoger og lader det så stå et øjeblik så det er ca 90 grader varmt (ca. et minut efter det er kogt). Nu skal du langsomt og støt hælde vand over kaffen så det er mætte helt, fra midten og så arbejde du dig udad mod kanten.
Intet kan ødelægge en kop kaffe mere end vandhanevand med klor eller vand med smagsstoffer. Det er især når man er i udlandet at det kan være et problem. Seriøse kaffeelskere bruger flaskevand eller har et aktivt kulfilter på deres vandhaner. Bemærk: Blødgjort eller destilleret vand giver en forfærdelig kaffe – mineralerne er vigtige for den gode smag.
Opbevaring af kaffe
Oxygen og stærkt lys er de værste smagsdræbere til kaffebønner, så sørg for at opbevarer din kaffe i i en lys og lufttæt beholder. Glas dåser, krukker eller keramiske opbevaring med gummipakning er at foretrække. Rengør opbevaringsbeholdere og kværnen hver anden uger og sørg for at fjerne enhver olieagtig belægning.