Selvom sutter ikke er mad, og dit barn aldrig må spise dele fra en sut, er det vigtigt, at du køber sunde sutter. Sundhed handler nemlig i høj grad også om de ting, vi bruger på kroppen, og især de ting, vi putter i munden.
Hvis dit barn hver eneste dag sutter på en sut, der indeholder BPA, ftalater eller lignende, kommer de stoffer ind i kroppen. De kan være hormonforstyrrende og skade dit barns frugtbarhed. Det betyder, at du allerede fra dit barn er helt nyfødt øger risikoen for, at det ikke kan få børn senere i livet. Naturebaby er blandt de forhandlere af sutter, der ikke indeholder nogen farlige tilsætningsstoffer – se udvalget her
Grænseværdier er ikke altid nok
Man ved dog ikke nok om mange af de skadelige stoffer til at forbyde dem helt, så derfor er de stadig tilladte i begrænsede mængder. Du skal dog være opmærksom på den såkaldte cocktail-effekt, som minder om ordsproget ”mange bække små…”. Cocktail-effekten henviser nemlig til, at vi hver dag bliver udsat for skadelige stoffer fra så mange kilder, at det samlet set kan blive farlige mængder. Du skal med andre ord ikke kun være opmærksom på grænseværdierne for det enkelte produkt, men også den samlede mængder skadelige stoffer, dit barn udsættes for i løbet af en dag.
Den nemmeste måde at undgå for store mængder skadelige stoffer er at udfase risikoprodukter. Jo flere produkter, du skifter ud med sunde alternativer, jo færre skadelige stoffer har I i hjemmet. Da sutten er en essentiel del af barnets første måneder, er den et rigtig godt sted at starte.
Vi er blevet klogere
Meningen med denne artikel er selvfølgelig ikke, at du skal blive bange for alt, dit barn kommer i nærheden af. Børn kan tåle meget, men på mange områder findes der løsninger, der er lidt mere fornuftige, end dem vi normalt bruger. Vi er simpelthen bare blevet klogere, siden vi opfandt dem. Hvis du skifter én ting ud af gangen, mærker du ikke nogen forskel, men du giver dit barn den allerbedste start på livet.
For eksempel kan du også skifte familiens tandbørster ud med bambustandbørster, bruge skeer af metal eller bambus i stedet for plastik og lade barnet bruge din finger som bidering. På den måde har du allerede i de første måneder gjort en stor forskel for dit barns senere sundhed og for miljøet.
Det er nemlig værd at nævne, at mange af de plastikprodukter, der indeholder skadelige stoffer, ender som unedbrydeligt affald i havene. Derfor er der også miljømæssige grunde til at skære ned på plastik, der hvor det giver mening.