Proteiner er vigtige for vores kroppe og chiafrø indeholder en masse af dem. Faktisk er der eksempelvis 500 % mere protein i i chiafrø end i kidneybønner. Kidneybønner som er faktisk er en god mængde protein i, i forvejen. Denne artikel omhandler proteiner, hvorfor de er så vigtige for vores krop og hvilke kilder der er gode protein-kilder.Proteiner kaldes tit også for kroppens byggesten og kan sammenlignes lidt med murstenene på et hus. Menneskekroppen bruger proteiner til at bygge en masse forskellige ting, herunder bl.a. væv, enzymer og hormoner og celler.
Proteiner og aminosyrer
Proteiner bruger kroppen altså til at bygge med, og ser vi på hvad proteiner er bygget af er det korte svar: Aminosyrer. Der findes rigtig rigtig mange forskellige aminosyrer og af den række som proteiner indeholder, er der faktisk flere som kroppen ikke selv er i stand til at lave. Det drejer sig om nogle af de aller vigtigste aminosyrer og det er lige præcis derfor det er vigtigt at vi tilfører vores krop proteiner, igennem maden. Disse er også kaldet essentielle aminosyrer.
Proteiner giver energi
Udover at være vigtige for flere af kroppens processer, giver proteiner også kroppen energi, ligesom kulhydrater og fedt gør det. Det vil sige at når vi spiser noget mad der indeholder protein, så tager kroppen den mængde den skal bruge til de forskellige processer og den mængde af proteiner der er tilbage, den omsætter den til energi. Der er lige mange kalorier i et gram protein og et gram kulhydrater – 4 kalorier for at være helt præcis. (I et gram fedt er der 9 kalorier).
Kulhydrater og proteiner
Selvom der er lige mange kalorier i kulhydrat og protein kan det godt betale sig at spise nogle proteiner – mange eksperter har, uafhængigt af hinanden, udtalt at proteiner mætter langt bedre og længere tid end kulhydrater. Altså kan man sige at kroppen på den lange bane får mere energi ud af spise proteiner, end den gør af at spise kulhydrater – uden at få tilført flere kalorier. Da kalorier jo egentlig også energi kan man dog ikke helt stille det sådan op, men overordnet betragtet er det korrekt.
Gode kilder til protein
Generelt er kød, fisk og fjerkræ rigtig gode kilder til protein. Stort set alle slags kød, fisk og fjerkræ indeholder rigtig mange proteiner per 100 gram. Gennemsnitligt ligger 100 gram af ovenstående på omkring 20 gram protein,men svinger dog fra omkring 15 til 30 gram.
Ønsker du at læse mere omkring nyttige kilder til protein, kan du læse mere her.
Hvad så med dem der ikke spiser kød?
Når man læser dette kan man godt komme til at tænke at det ikke er det bedste at være vegetar, det er dog intet problem, bare man sørger for at få sine proteiner (indeholdende essentielle aminosyrer) fra andre kilder, feks. æg, mælk, bønner, linser, nødder, ris og pasta.
Der er nogle amerikanske kødproducenter der for mange år tilbage har været rigtig gode til marketing, så gode at mange i folk i dag er af den opfattelse at det er decideret farligt og skadeligt for kroppen, hvis man ikke spiser kød, men det er slet slet ikke tilfældes. Der er som nævnt ovenfor rigtig mange andre gode kilder til de gode proteiner – og de fleste vegetarer behøves slet ikke tænke over hvad de spiser – de er dækket fint ind af en almindelig kost.
..og hvad så med veganerne?