Sådan opstår blærebetændelse, og sådan ved du, at du har tilstanden

Mange tror, at blærebetændelse skyldes kulde, men ifølge lægevidenskaben er dette blot en myte. Selv om kulden kan medvirke til at sænke vores immunforsvar og gøre os mere udsatte for at tiltrække diverse sygdomme og tilstande, så skyldes blærebetændelse udelukkende bakterier.

 

Colibakterier på afveje

Blærebetændelse kommer af, at nogle af colibakterierne fra din endetarm har forladt deres hjem for til gengæld at finde husly i din blære. Der er dejlig varmt og trygt der, og det giver colibakterierne lyst til at slå sig ned og formere sig.

Selv om det sikkert er rart for bakterierne at finde et nyt, varmt hjem, så går deres flytning ud over dit helbred. For når bakterierne formerer sig i blæren, så skaber de også betændelse der og vupti – så har du blærebetændelse.

Colibakterierne er gode bakterier, så længe de holder sig til tarmen, fordi de hjælper os med at fordøje maden, vi har spist. Problemet (og blærebetændelsen) opstår først, når nogle af bakterierne er flyttet ind i din blære. Læs mere om emnet hos DOC24.

 

Kvinder er mere udsatte end mænd

Kvinder er mere udsatte for at blive ramt af tilstanden, og det er der en biologisk forklaring på. Kvinders urinrør er væsentlig kortere end mænds (4 cm over for 20 cm), og derfor har de bortløbne bakterier kortere vej til kvindernes blærer, når de først er stukket af fra tarmen via endetarmsåbningen.

Andre faktorer kan dog påvirke, hvor udsat du er. Dårlig hygiejne kan nemlig også være en årsag til, du får blærebetændelse, og kvinders toiletvaner kan også påvirke, hvor udsatte de er for at få blærebetændelse. Tørrer en kvinde sig fra endetarmen og frem mod urinrøret, er der større chance for, at hun trækker bakterierne fra tarmen og hen til urinrøret.

Når først bakterierne er i blæren, kan de formere sig, og det skaber den smertefulde betændelse i blæren.

 

Kig efter disse symptomer

Mange tænker straks på blærebetændelse, når de oplever, at det gør ondt at tisse. Smertefuld vandladning kan dog skyldes mange forskellige tilstande og sygdomme, så for at indsnævre, hvorvidt du har blærebetændelse, kan du kigger efter disse symptomer.

 

Det gør ondt, når du tisser

Det klassiske og mest velkendte symptom – når du tisser, føles det som om, du ”tisser glasskår”.

 

Du føler, du skal tisse hele tiden

Endnu et klassisk og kendt symptom – du føler, at du skal tisse hele tiden, også selv om du var på toilettet for 3 minutter siden.

 

Der er blod i dit urin

Et knap så velkendt symptom på blærebetændelse. Nogle oplever meget blodig urin, mens andre ikke lægger mærke til det, fordi der kun er meget lidt blod i urinen.

 

Dit urin lugter meget dårligt

Lugter dit urin anderledes, og lugter det dårligt, kan det være et tegn på blærebetændelse. Lugten skyldes bakterierne, som hygger sig i blæren.

 

Det gør ondt i underlivet

Nogle oplever smerter i underlivet, når de er ramt af tilstanden. Underlivssmerter kan dog skyldes mange ting, så vi anbefaler, du opsøger læge, hvis du oplever denne slags smerte.

 

Du har let feber

Mange rammes også af let feber. Mange sygdomme og tilstande har feber som et symptom, så det er ikke sikkert, at man i første omgang ser sammenhængen mellem feberen og blærebetændelsen.

LEAVE A REPLY